L-am luat la întrebări pe Bogdan ca să-l cunoaștem mai bine
Am început să alerg fiind inspirat de o prietenă și colegă de muncă; mulțumesc, Helen! Ea alerga la modul competitiv, fiind prezenta pe podium destul de des și m-a impulsionat și pe mine să mă apuc de alergare. Ea îmi povestea de alergări de 10k, concursuri, tempo … lucruri total necunoscute pentru mine în acel moment. Și am zis, hai să văd și eu cu ce se mănâncă alergarea. M-am dus în Tineretului încălțat cu niste adidasi de fotbal, am început să alerg, bineînțeles că i-am dat tare și după câteva sute de metri nu mai aveam aer. And I was hooked! Helen organizează acum concursul Legendele Nemirei, la care am fost și sper să ajung din nou.
Primul concurs a fost un cros în Parcul Tineretului de 5k, Crosul Pădurii cred, la care m-am înscris tot la imboldul lui Helen. A fost groaznic, d’abia l-am terminat, dar bineinteles am ajuns cu un zâmbet mare pe față la final. A fost momentul în care am realizat că am nevoie de antrenamente structurate, să nu mai alerg după ureche și m-am pus cu burta pe carte.
Mi-a plăcut dintodeauna sportul, am făcut handbal, basket, kick-boxing, karting în gimnazială și liceu. Dar niciodată la modul serios.
Maratonul de la Berlin 2016. Primul și singurul maraton de asfalt alergat de mine. Am urmat un plan de antrenament timp de 3 luni de care m-am ținut riguros. Cu 10 zile inainte de start mama mea a decis să ne părăsească după o lungă bătălie cu cancerul. Mi-a fost deosebit de greu să găsesc motivația de a alerga acest concurs, dar am făcut-o pentru ea fiindcă era foarte mândră de mine datorită alergării. L-am alergat pentru ea și cu gândul la ea și din acest motiv nu cred că o să mai alerg vreodată un maraton de asfalt. P.S.: am scos 3:27
Accidentările. Ca orice om serios care se apucă de alergare, bineînțeles că am vrut prea mult, prea repede. Și au apărut, inerent, accidentările. Asta a fost unul dintre motivele pentru care m-am apucat să citesc cât mai mult despre alergare, echipament, biomecanică, accidentări, tratamente etc. Așa am ajuns să știu de bandă ilio-tibiala, mușchii ischiogambieri, solear, tibial anterior, piriform etc. Am învățat care sunt semnele ce prevestesc o accidentare, cum să te recuperezi corect și ce poti sa faci ca să ajuți corpul să se refaca mai repede.
Tot accidentările. Poți să înveți din propriile greșeli sau poți să înveți din greșelile altora. Bineînțeles că e de preferat a 2 a varianta, așa că ascultați de cei cu mai multă experiență pentru a evita greșelile lor.
Acum mă antrenez pentru distanțe de 80-100k pe trail. Aș vrea să câștig cursa organizată de Helen.
Au evoluat destul de frumos deși nu au fost niciodată un scop în sine. Nu m-am antrenat niciodată având că scop să bat PB ul pe 10k, 5k sau 21k. Pur și simplu s-a întâmplat.
Am ajuns într-un week end la Brașov și eram cazați la un hotel în Piața Unirii de unde se dă startul la Semimaraton Intersport. M-am înscris și eu la cros, că deh, nu aveam cum să ratez o asemenea oportunitate. Mi-am dat duhul pe urcări, am căzut pe coborâri dar m-am îndrăgostit iremediabil de alergările montane. În Bucureșți era dificil să te antrenezi pentru montane dar am avut noroc că Parcul Tineretului era aproape de mine și are multe pante. Traseul Red Bull Moon Bike e cunoscut printre alergatorii de trail din București ce vor să adune și diferența de nivel în Tineretului :D.
Eu sunt genul care întotdeauna îmi place să mă documentez, să citesc cât mai multe despre lucrul respectiv atunci când mă apuc să fac ceva. Așa a fost și cu alergarea, și am început să citesc cât mai mult și să aplic încă de la început cea ce citeam și aducea beneficii în plus alergării. M-am bucurat să văd că chiar funcționează lucrurile astea: să ai incaltaminteadadecvata, să te odihnești cât trebuie, să faci stretching, foam rolling, să îți ajuți corpul cu suplimente, să aplici diferite tipuri de antrenament ca să te antrenezi specific etc.
Soția unui coleg de la magazinul din Brașov, Mihaela Irimia, e și ea pasionată de alergare și acum vreo 2-3 ani stând de vorba și văzând cât de dedicată este dar nu are rezultate pe măsură, m-am oferit eu să o ajut să aibă antrenamente mai structurate și o planificare pe termen lung. Și de atunci am început să o ghidez cu planurile de antrenament, i-am explicat și cât de importantă este nutriția și în timpul și în afara concursului, de ce e bine să aibă sesiuni și de antrenamente specific pentru picioare și core. După câteva luni progresul era clar, în anul următor a început să ia podiumuri la categorie iar anul asta a prins podiumuri și la open.
Nu aș zice despre comunicare că este importantă ci că este cea mai importantă. Îmi aduc aminte de un fost manager care încerca să îi explice unui team leader cât de important este FELUL în care comunici cu echipa. Acest team leader era plin de informatii relevante și folositoare dar avea un mod brutal și empiric de a le transmite. Și managerul i-a zis la un moment dat, fiind străini amândoi, “Jeff, your intentions are good but your delivery sucks!”. Atunci am înțeles că degeaba ai informația dacă nu reușești să o transmiți într-un mod relevant pentru cel care o primește iar asta înseamnă o adaptare continua a ta la cel care te ascultă. Pe de altă parte, dacă tot suntem la zicale în engleză, “You can lead a horse to water but you can not make him drink”. Tu poți să oferi toate informațiile și toate instrumentele necesare pentru ca cel din fața ta să progreseze și sa beneficieze de acest progres dar bineînțeles că totul depinde de el, el trebuie să depună munca și efortul.
În antrenamente abordez cam toate distanțele de la 5k la 40k în funcție de ce se vrea să fie antrenamentul respectiv. Antrenamentul preferat este cel de tempo progresiv. Trebuie să fi foarte concentrat ca să alergi următorul km mai tare decât cel dinainte dar nu foarte tare ca să poți să îl alergi și pe următorul mai tare și tot așa.
Mă antrenăm pentru proba de semimaraton din cadrul MIB 2019. Îmi făcusem un bloc de antrenamente de 8 săptămâni. Cu 4 săptămâni înainte de cursa am făcut un tempo de 10k la 4:12 avg. pace, planul era să fie la 4:15 (Race Pace), deci a ieșit bine. Cu 1 săptămână înainte de cursa am plănuit un Long Run în care să introduc și 2x5k la Race Pace. Am reușit să fac primul calup de 5k la pace-ul dorit dar foarte greu iar al 2-lea calup nu am mai reușit să îl fac, fiindu-mi foarte greu. Deși cu 2 săptămâni înainte reușisem 10k ne-întrerupți la 4:12. Am fost demoralizat evident dar am avut încredere în antrenamentele adunate până atunci și 1 săptămâna mai târziu în concurs am reușit un PB pe semi de 1:27 cu avg. pace de 4:10. Morală: Ai încredere în tot procesul de antrenament, un antrenament nereușit nu este edificator pentru tot blocul de 8 sau 12 săptămâni cât te-ai antrenat. Cu toții avem și zile proaste.
Mai bine zis, cum îmbin alergarea cu viață de familie :D. Soția a înțeles cât de importantă este pentru mine alergarea și mă susține. De asemenea și pentru mine este importantă viața de familie, de aceea majoritatea alergărilor mele sunt dimineața, la 6:30-7, pentru a avea timp pentru restul lucrurilor.
Alege-ți un program care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Toate variantele îți oferă posibilitatea restituirii banilor.
Video Call în care sabilim obiectivele
Plan de antrenament pe termen lung, Vo2Max actual
Antrenamente săptămânale pe platforma TrainingPeaks
Grup de whatsapp 24/7
Membru Elite pe perioada colaborării
Calculul ratei de transpirație
50% reducere competiții Sport Management Events
Call de 2 x pe lună pentru analiza antrenamentelor
Consiliere pre-competițională
* pentru rezultate cât mai bune, recomandăm achiziția unui plan BASIC pe minim 3 luni
Ședință skype - Stabilim obiectivele
Antrenamente săptămânale pe platforma TrainingPeaks
TrainingPeaks varianta Pro, pe durata colaborării
Plan de antrenament pe termen lung
Grup de watsup 24/7
Membru Elite pe perioada colaborării
Calculul timpilor de antrenament easy, tempo run, vo2max, yasso
Calculul ratei de transpirație
Un call / pe lună pentru analiza antrenamentelor
Consiliere pre-competițională
Analiză progres din 6 în 6 luni
** pentru rezultate cât mai bune, recomandăm achiziția unui plan PRO pe minim 6 luni
Am descoperit alergarea acum 15 ani aproximativ și de atunci sunt pasionat de orice are legătură cu acest domeniu.
Poate drumul ales inițial e anevoios sau chiar se înfundă dar voi încerca atâtea drumuri cât e necesar pentru a-mi atinge obiectivele.
Îmi place să analizez cifrele și să fac planuri și strategii în funcție de ce spun cifrele.
Alergarea este și despre nutriție, recuperare, echipament. Și îmi doresc să împărtășesc toate informațiile acumulate și cu tine!
După ce ai completat formularul de înscriere, în cel mai scurt timp te voi contacta pentru a stabili o întâlnire pe Skype sau față în față.
În care te voi întreba:
*cât de mult te antrenezi/săptămână;
*ce fel de antrenamente faci;
*ce ți-ai propus ptr următorul an;
*cum stai cu sănătatea;
*cum stai cu alimentația;
În plus îți voi prezenta:
*Filozofia mea de antrenament;
*Cele 5 tipuri de antrenament;
*Lecția de nutriție nr. 1 (pe care fiecare alergător ar trebui să o știe);
*stabilim în comun obiective pentru fiecare concurs de anul viitor;
În funcție de obiectivul stabilit si nivelul tău de pregătire îți voi trimite antrenamentele pentru săptămâna ce urmează.
Tipuri de antrenament, cum se realizează planul pe termen lung, sfaturi de nutriție, etc.
Facem un grup de whatsapp unde îți voi răspunde întrebărilor.
Stabilim obiective și drumul pe care trebuie să-l urmezi ca să le atingi.
În 48 de ore, antrenamente personalizate la tine pe ceas
Suntem experți în a fi eficienți și a nu te accidenta.
Am pregătit + 100 atleți și am reușit să îndeplinim alte sute de obiective.
Nemulțumit de colaborare?
Îți returnăm banii.
La finalul fiecărei luni trimitem un newsletter care te ține la curent cu evenimentele importante din lumea alergării, îți oferă idei de antrenament și te motivează pentru următoarea ta competiție.
We set goals and the path you need to follow to achieve them.
In 48 hours, personalised running workouts on your watch
We're experts at being efficient and not getting injured.
We trained 100+ athletes and managed to achieve their goals
Are you unhappy with the collaboration? We'll give you your money back.
At the end of each month, we send out a newsletter that keeps you up to date with important events in the running world, gives you training ideas, and motivates you for your next competition.
Please select a template first