Devino un alergător mai puternic, mai în formă, în mai puțin timp, cu risc minim de accidentare.

Cosmin Lamba – Feedback Post Curse

Curse

Cosmin Lamba
Cosmin Lamba

Antrenată cu mândrie de Robert Hajnal, din Octombrie 2022

Halcyon Făget Winter Trail

Detalii cursă

Data cursei : 04.02.2023
Distanța și diferența de nivel : 15 km și 556 m
Locul obținut: Locul 9 Open, Locul 6 categorie
Timpul Realizat: 01:16:15

Ce a funcționat la cursă?

Toate antrenamentele dinainte. Am trecut finish-ul in forța și fără sa ma simt epuizat.

Ce nu a funcționat // Ce probleme ai întâmpinat?

Am încercat sa alerg aproape de grupul din fata, însă ritmul lor era prea alert pentru mine și am realizat după 2 km ca am pornit prea tare pentru ca am simtit la un momentan ca ma sufoc.

Deci m-am calibrat destul de târziu.

O alta problema a fost ce am mâncat de dimineața, in prima jumătate îmi tot venea inapoi.
Zapada nebătătorită a mai fost un obstacol care mi-a dat de furcă, pe urcări mai ales, dar si pe coborâri acolo as fi putut sa ii dau mai tare.

Ce facem la următoarea cursă, sau până atunci, pentru a evita problemele avute?

Mai mult antrenament.

Care a fost cel mai greu moment al cursei și cum ai trecut peste?

La început când mi-am dat seama ca am pornit prea tare, dar am prins o porțiune de plat unde mi-am reglat ritmul.

Ce ți-ai spus când ai ajuns la jumătatea cursei, care era feeling-ul, starea ta generală?

 Am dat maxim de pe la jumătatea cursei.
Ma simteam bine, deși aveam pulsul destul de mare.

Ce piesă de echipament nu o vei mai lua la următorul concurs, ce piesă de echipament a fost foarte utilă la acest concurs?

Centura de care am avut prins numărul si in care am avut un flasc si un gel. S-a sucit, s-a rotit, flascul abia l-am băgat inapoi după ce am baut apa…crunt, ce sa mai!

Cât de mulțumita ești de procesul de antrenament până la cursă?

9

Cât de mulțumit ești de rezultatul obținut?

7

Povestea cursei

După aproape 4 luni de antrenamente bine structurate am așteptat cu nerăbdare cursa asta.

Pentru mine cursa avea sa fie in primul rând un test al progresului meu de când ma antrenez cu Robert, dar și o validare in același timp, pentru ca după atâția km alergați in ultimele luni și atâta intensitate, mă simțeam mai pregătit decât la orice altă cursă la care am participat.

Targetul era sa termin in primii 10 sub 1h:15’.

In săptămâna dinaintea concursului am povestit puțin cu Robert despre cum sa abordez cursa.

Simplu la nivelul discuției noastre: mi-a recomandat sa împart cursa in părți mai mici, sa mențin un ritm Ok in prima jumătate in așa fel încât sa am in vizor grupul din față, dar să nu trag foarte tare, iar după jumătatea distanței sa-i dau tare si sa termin cursa in viteza (RPE 10+)…băgat la cap!

M-am așezat la start cu aceasta strategie, am reușit să mă poziționez chiar in față și s-a dat startul.
Cursa a început direct cu o urcare, iar băieții din față au pornit ca din pușcă. Pe prima bucată de urcare am avut și eu un ritm bun in spatele lor (am prins vreo 25 de min de încălzire înainte de ora de start si aveam pulsul sus), deci totul părea ca merge conform planului. A urmat după aceea o porțiune dreapta care a fost de fapt o confirmare pentru mine ca nu pot sa țin ritmul celor din fata, nici măcar sa-i păstrez in vizor, așa ca după vreo 2 km am decis sa o las mai moale și sa-mi intru in propriul ritm.
Au mai urmat vreo 2 km de urcare foarte ușoră, deci am avut timp sa ma calibrez, urmând după aceea o coborâre care m-a ajutat sa ma relaxez puțin și sa-mi intru in ritm. Ba chiar am întrecut pe cineva care părea deja sa aibă probleme cu respirația și câte a redus vizibil ritmul.
In spate aveam pe cineva care părea sa se țină după ritmul meu, dar nu pentru mult timp ca pe finalul coborârii a trecut glonț pe lângă mine. M-am poziționat in spatele lui și am decis sa-i țin ritmul care era Ok și pentru mine. A urmat o noua urcare care ne-a dat de furcă la amândoi (care a fost și cea mai grea de altfel), și tipul parca ma invita sa trec de el ca sa nu ma țină pe loc. Lucru pe care l-am și făcut pentru ca simțeam ca scade prea tare ritmul.
Am uitat sa menționez ca zapada din pădure nu doar ca era destul de mare, dar era și afânată, bătătorită doar de cei din fata și ceva voluntari înaintea noastră.
Am ieșit din pădure sub un soare puternic care strălucea in zăpada proaspăt așternută. Suna bine ca și peisaj, dar ca teren de alergare destul de dificil. Am parcurs cam un km pe acea porțiune de deal neîmpădurită și eram deja aproape de jumătatea cursei. Am văzut ca vine iar un deal serios, dar scurt, așa ca am băgat un gel și am băut niște apă pregătit de a doua jumătate care avea sa fie cu viteză maximă.
De departe se zăreau sus in deal câțiva de pe primele locuri, așa ca am simțit că totuși n-am pierdut prea mult cu tempo-ul de la început. Doar că din vârful dealului urma o coborâre lungă cu zăpadă parcă și mai mare cu și mai puține urme. Pe coborârea care a urmat m-am simțit de parcă eram pe un off-piste prin Poiana Brasov si parca alergam după snowboard-ul scăpat la vale :)).
Tipul era tot in spatele meu, se ținea scai de ritmul meu. In momentul ăla mi-aș fi dorit sa fiu eu in spatele lui sa văd cum curge terenul in fata sa știu pe unde calc. Dar n-am mai cugetat și mi-am dat drumul la vale. Picioarele roiau, si respirația devenea ușor mai grea.
Ajuns in vale, am intrat iar in pădure pe o urcare nu abrupta, dar lunguță. Studiasem traseul înainte si știam ca nu mai sunt urcări lungi si grele, așa ca am decis sa nu trag tare pe porțiunea aia ca sa-mi rezerv energia pentru ce urma. Din spate a apărut si al doilea tip care părea ca are aceeași strategie pe a doua parte a cursei, însă pe coborârea care a urmat l-am lăsat in urma si nu l-am mai văzut. Nu si pe celălat tip care parca avea o sfoară legată de mine, iar eu eram tracțiune pentru el.
M-am uitat la ceas sa văd cât mai e si părea ca mai sunt câțiva km buni (vreo 7), deși eu simțeam ca sunt pe la km 10…începusem deja sa ma întreb dacă ceasul n-a avut vreo eroare de GPS.


Traseul a început sa se intersecteze cu cursa de 8 km, deci viteza devenea o problema pentru ca acum aveam și zăpada, și pe cineva care îmi sufla in ceafă, dar și obstacole de depășit/ ocolit.

Tipul din spatele meu (Áron, am aflat ulterior cum îl cheamă) a făcut o manevra la un moment dat și a trecut și de mine și de un alergăreț care bloca poteca. Am reușit sa trec și eu, iar Áron îmi făcea semne sa trec de el, ca și cum nu avea spor fără mine in față. Am trecut și am dat tot ce am putut in continuare.
Pe la km 13 (conform ceas) a urmat o urcare (‘ultima urcare!’ strigau voluntarii), iar intr-o curba unde parca mi se tăiase răsuflarea Áron a trecut de mine și a zis: Hai man! Era deja in fața mea și am înfipt picioare in pământ sa îmi iau din nou avânt, iar când ridic ochii din pământ, văd poarta de Finish unde Áron a redus ritmul sa-l prind și sa trecem amândoi.

Azuga Trail Race

Detalii cursă

Data cursei : 2022-10-22
Distanța și diferența de nivel : 21km cu +1174
Locul obținut: 20 OPEN, 8 categorie
Timpul Realizat: 02:16:20

Timpul castigatorului: 1:42, Szabolcs Istvan Gyorgy

Ce a funcționat la cursă?

Setarea ritmului in funcție de respiratie.

Ce nu a funcționat // Ce probleme ai întâmpinat?

Am simtit ultima urcare destul de dificila, m-am tăiat vreo 200 m, dar am revenit după ce mi-a scăzut pulsul.

Ce facem la următoarea cursă, sau până atunci, pentru a evita problemele avute?

Mai multe urcări 🤷🏻‍♂️

Care a fost cel mai greu moment al cursei și cum ai trecut peste?

Cea mai grea a fost ultima urcare unde am redus ritmul considerabil ca sa îmi stabilizez respirația, dar și ultimul km înainte de final, parțial pe asfalt, însă am gasit motivator atunci când am auzit crainicul de la finish.

Ce ți-ai spus când ai ajuns la jumătatea cursei, care era feeling-ul, starea ta generală?

Ca pot mai mult decât mi-am propus când am pornit cursa.

Ce piesă de echipament nu o vei mai lua la următorul concurs, ce piesă de echipament a fost foarte utilă la acest concurs?

N-am avut probleme cu echipamentul, dar cred ca am ales gresit încălțările.

Cât de mulțumita ești de procesul de antrenament până la cursă?

9

Cât de mulțumit ești de rezultatul obținut?

8

Povestea cursei

Am așteptat cursa cu mare entuziasm, mai ales ca m-am antrenat sistematic in ultimele 2 săptămâni datorită lui Robert, dar și pentru ca ador pădurea in perioada asta.

Am început ziua cu emoții totuși, pentru ca simteam o durere usoara la tibia stânga (presupun ca e ‘medial tibial stress syndrome’ rezultat in urma antrenamentelor repetate pe asfalt, but who know?

 Am ajuns la Azuga, am făcut sesiunea de încălzire și am simtit ca pot concura fără probleme (și așa a fost).


Prima porțiune din traseu a fost destul de motivantă pentru ca am reușit sa mențin un ritm bun pe respiratie controlată intr-o urcare susținută, și treceam de concurenți pe care ii mai știu și pe care de obicei nu ii văd decât la finish.


Am avut o energie buna primii 16km pana la ultima urcare când am observat un breakdown, iar concurenții aia din urma acum treceau ei de mine. Mi-am dat seama ca am dat un pic cam mult in prima jumătate si ma lasă picioarele, însă am redus ritmul, mi-am reglat respirația si am reușit sa ajung in culme, iar pe coborâre m-am relaxat un pic ca mai apoi sa prind iar un ritm Ok (nu mai aveam pe nimeni in preajma, deci n-aveam nici stres ca mai pierd vreun loc).


La final când am ieșit intr-un drum cu pietriș am mai simtit o tura ca ma tai, si mai urma si asfaltul ca nu îmi place, dar vocea crainicului din microfon de la finish mi-a adus ultima motivatie.


Am plecat cu gândul sa termin cursa sub 2h30 min, am schimbat targetul pe la jumate când am zis ca vreau sa termin cu 06:45 av. pace, si am terminat in 02:16 min cu 06:33 pace. Ma declar mulțumit. Multumesc, Robert!

TrailRunning Academy - logo

Alătură-te!

Planurilor de antrenament,

sfaturilor de cursă,

comunității!