Devino un atlet mai puternic, mai în formă, în mai puțin timp, cu risc minim de accidentare.

Feedback Post-Curse Breban Sergiu

Curse

Antrenat cu mândrie de Robert Hajnal, din Noiembrie 2022

Maraton Cluj-Napoca 2023

Detalii cursă

Data cursei : 2023-04-02
Distanța și diferența de nivel : 42.195km, ~100m pe ceas
Locul obținut: 53 open, 19 categorie
Timpul Realizat: 03:25:04

Ce a funcționat la cursă?

Șosetele. În ultima cursă am avut probleme cu șosetele care au cauzat o beșică. Mi-am învățat lecția și de data asta nu am mai luat startul nepregătit.

Mi-am luat șosete noi cu 2 (două) zile înainte de cursă, și le-am și testat pe o distanță considerabilă de 7 (șapte) kilometri. Ce ar putea să meargă rău?!

Nimic, și nici nu a fost cazul. Șosetele nu au cauzat probleme, spre deosebire de alte asptecte. Dar să nu ne grăbim, încă suntem la categoria lucrurilor care au mers bine. Vremea a fost excelentă, deși se anunța ploaie. Am reușit să mă hidratez destul de bine de data asta, dar cu prețul a 5 secunde la fiecare punct de hidratare. Pentru că nu mă grăbeam nicăieri, mi-am permis luxul de a bea apa fără a vărsa jumătate pe mine și pe jos. Și alimentarea a mers bine, conform planului de acasă.

Dar cumva tot am rămas cu 2 geluri în plus la final, ceea ce nu ar fi trebuit să se întâmple. Ce nu am luat eu în calcul a fost dilatarea spațiu-timp din a doua jumătate a cursei. În concluzie, totul a mers bine în prima jumătate a cursei. Adică până la kilometrul 36.

Ce nu a funcționat // Ce probleme ai întâmpinat?

Ploaia nu a funcționat deloc, cred că era nevoie de un restart la nori sau ceva.

Deși prognoza indica șanse considerabile de ploaie, nu a căzut un strop. Eu, pregătit de orice condiții, am plecat cu centura doldora de echipament.

Mi-am luat o foiță cu mine, dar nu din aceea care costă cât greutatea ei în aur. O geacă de ploaie din Decathlon, care stătea ca o mică șaormă în centură. A fost enervant să o simt legănându-se toată cursa. Eram în mijlocul orașului, cred că m-aș fi descurcat și fără. Pierdeam mai puțin timp dacă treveam pe acasă să o iau, în caz de ploaie.

În afară de acest mic disconfort, nu pot să zic că am întâmpinat probleme majore. Doar oboseala caracteristică din ultimii kilometri. Și din când în când intra câte o piesă nepotrivită. Cine are chef de Staying Alive la kilometrul 4?

Vreau să o păstrez pentru final.

Ce facem la următoarea cursă, sau până atunci, pentru a evita problemele avute?

Am mai spus-o și o spun din nou: ne antrenăm. Vreau să împing momentul când apare oboseala cât mai târziu în cursă. Dacă se poate să apară doar la afterparty.

Și la partea de nutriție aș vrea să mai lucrez. Geluri alea 2 care mi-au rămas nu-s semn bun. Și nu am plecat cu un plan foarte optimist. Voiam să iau câte un gel de 30 de minute, dar de fiecare dată treceau câte 5 minute în plus. Deși le iau cu poftă, una dintre plăcerile cursei, geluri cu gust de portocale Power Bar, îmi vine greu să fac minimul efort de a le pune la gură. De asemenea, nu mai iau nicio foiță cu mine dacă nu plouă sigur. Ah, și niște haine uscate la sosire ar fi fost utile.

Eu de la start nu m-am gândit la mine dincolo de linia de sosire.

Care a fost cel mai greu moment al cursei și cum ai trecut peste?

Știi momentul ăla, când îți dai seama că nu mai e ca pe vremuri? Te apleci să iei înghețată din sertarul de jos al congelatorului și duci mână instinctiv la spate. Parcă ieri aveam 20 de ani și nici nu mă durea spatele. Așa m-am simțit eu la kilometrul 36.

Simțeam că dau la fel de mult ca și până atunci, dar când mă uitam pe ceas îmi dădeam seama că sunt tot mai lent. Am trecut prin toate fazele, de la negare la acceptare. Am acceptat până la urmă că Grigorescu, zona de final a traseului, o să mă bată și de data asta.

Dar am ripostat mai bine față de ediția trecută.

Ce ți-ai spus când ai ajuns la jumătatea cursei, care era feeling-ul, starea ta generală?

La jumătatea distanței mă simțeam cât se poate de bine. Totul mersese foarte bine până acolo, hidratare, alimentare. Planul era să încerc să accelerez puțin în a doua jumătate, dacă totul merge bine. Am accelerat puțin cam devreme. Kilometrii 14-22 au mers cel mai bine.

La jumătatea mentală a cursei, adică la kilometrul 36, kilometrii ăia buni și-au cerut datoria înapoi.

Ce piesă de echipament nu o vei mai lua la următorul concurs, ce piesă de echipament a fost foarte utilă la acest concurs?

Nu mai iau foița aia doar dacă plouă sigur. Nici șapca pe care am purtat-o nu aș mai lua-o. E cam greoaie și nici nu era necesară.

Cât de mulțumit ești de procesul de antrenament până la cursă?

9

Cât de mulțumit ești de rezultatul obținut?

10

Povestea cursei

 Pregătirea pentru o cursă de maraton este foarte importantă. Începe cu multe luni înainte, dar pentru mine o rutină importantă are loc în seara dinainte.

Îmi verific moralul și creez un playlist potrivit pentru cursă.

Același lucru l-am făcut și la Sevilla, și a funcționat foarte bine. Nu mai eram în Spania, așa că am ales ceva diferit de reggaeton. Aveam nevoie de ceva care să îmbunătățească atmosfera Clujului înnorat.

Nimic mai potrivit pentru asta decât niște disco, italo disco și puțin rock pe ici-colo.

A rezultat playlistul ăsta

Cu armele pregătite, am băgat un somn odihnitor înaintea cursei.

Orice alergare reușită începe cu niște exerciții de încălzire corespunzătoare. Eu aleg să merg pe calitate, nu pe cantitate, când e vorba de altceva în afară de alergat. Așa că încălzirea a fost scurtă dar intensă. Las aici link-ul pentru rutina mea de încălzire 

După încălzire a urmat plimbarea de răcire până la start. Am asculat imnul și apoi am plecat. Obiectivul era să mențin un ritm de aproximativ 5 minute pe kilometru. Dar am început mai tare. Pe la kilometrul 3 nu mai auzeam altceva decât sunetul picioarelor și muzica.

Freddie întreba “Are you ready? Hey, are you ready for this?” I didn’t bite the dust.

După 5 kilometri făceam mult mai mult decât Stayin’ Alive și am început să cresc ritmul. O perioadă am stat în spatele pacerului de 3:30. Rimtul era destul de bun pentru mine, dar nu îmi plăcea la înghesuială. Se formase un grup destul de mare, așa că am luat-o înainte. Toată cursa am urmărit pacerul în zonele de întoarcere și încercam să îmi dau seama dacă nu cumva se apropie de mine și o să mă măture.

Joe întreba “Should I stay or should I go?”. Era deja kilometrul 10. I go go go, Joe, nu știu despre tine. Următoarea oră a decurs fără prea multe evenimente. Mă simțeam bine, ritmul era bun, o adevărată plăcere. Știam că urmează momente dificile, dar nu știam când. La kilometrul 26 am început să mă simt deja Under Pressure. Pressure: pushing down on me. Genul de presiune care “Puts people on the streets”. Dar nu era “our last dance”. Am continuat să dansez cu speranță “to the end of love”.

Și așa a venit și kilometrul 32, cu liniștea caracteristică. Am decis să “enjoy the silence”. După momentul dureros de liniște, a urmat euforia. I was still standing, și mai aveam mai puțin de 10 kilometri din cursă. “Looking like a true survivor, feeling like a little kid/I’m still standing after all this time”. Știam că urmează partea cea mai grea, cartierul groazei, Grigorescu. Time to lighten up? I don’t plan to. E nevoie de seriozitate și perseverență pentru a depăși ultimii kilometri. Never cry, never cry.

Am confruntat Grigorescu “faccia a faccia”. Ritmul cursei a scăzut sub 5, dar am reușit să accelerez cu greu pe alocuri. Am mai băgat o pastilă cu electroliți, un pahar cu apă, un gel. Dar nu am pierdut timpul. “Non abbiamo tutto il tempo”. Au fost câteva minute foarte chinuitoare. “I got lost in wilderness/I thought I was surely falling apart/ The pain you caused cut so deep.” Nu era deloc “felicita”. Dar muzica s-a oprit, am intrat în arenă în forță, mi-am salutat prietenii și am trecut linia de sosire. A ieșit foarte bine, eram mulțumit de rezultat.

Dar cursa nu era încă gata. Pentru o recuperare bună, sunt foarte riguros cu rutina de cooldown. Las aici link-ul.

Mulțumesc celor care m-au susținut și mi-au întins o cană de apă la greu. A fost o cursă de casă reușită datorită lor.

Maraton Sevilla

Detalii cursă

Data cursei : 2023-02-19
Distanța și diferența de nivel : 42.195km, ~50m
Locul obținut: 2282, 554 categorie
Timpul Realizat: 03:16:30

Ce a funcționat la cursă?

Cursa a mers foarte bine datorită alimentării și hidratării aproape corespunzătoare. De obicei nu mă alimentam corect în a doua jumătate a cursei și simțeam că nu mai am energie.

De data asta am încercat să îmi bag gelurile pe gât și a meritat. Și strategia de cursă a funcționat foarte bine. Am încercat să mențin un ritm constant.

Ședința tehnică pe care am avut-o cu Robert înaintea cursei mi-a dat încrederea necesară că pot menține ritmul stabilit.

Ce nu a funcționat // Ce probleme ai întâmpinat?

Hidratarea a fost puțin dificilă. Le punctele de hidratare, apa era oferită în pahare și nu sunt obișnuit să beau din pahar.

Jumătate din apă ajungea pe mine sau pe jos.

Am încercat să iau câte un pahar măcar la fiecare punct. Și au fost foarte multe, la fiecare 2-3 kilometri. Dar totuși simt că dacă ar fi durat mai mult cursa, sau ar fi fost mai cald, hidratarea nu ar fi fost suficientă.

Începând cu kilometrul 10, am simțit o bășică în formare la piciorul stâng.

Șosetele pe care le-am luat au fost prea groase pentru temperatura de afară, și am transpirat mai tare, ceea ce a facilitat crearea ei. Totuși nu a fost atât de rău, până la kilometrul 36 când bășica s-a spart.

Ultimii 6 kilometri am încercat să calc ca pe coji de ouă.

Ce facem la următoarea cursă, sau până atunci, pentru a evita problemele avute?

Ne antrenăm. Asta e evident. Dar pe lângă asta, aș testa mai bine echipamentul înainte de cursă. În special șosetele și pantofii. Poate chiar o să folosesc o pereche de pantofi speciali pentru cursă, nu aceiași cu care mă antrenez. Nu au fost prea multe aspecte care au mers prost, așa că pe lângă antrenamet și alimentare, nu am de lucrat la altceva. Poate doar să învăț să beau mai eficient apă din pahare, Dar asta nu am cum să o antrenez. Data viitoare o să îmi pun măcar un flask cu apă la mine.

Care a fost cel mai greu moment al cursei și cum ai trecut peste?

Probabil cel mai greu moment a fost kilometrul 36, când s-a spart beșica. Și ultimii 6 kilomtri au fost grei, deja începea să se simtă oboseala. Și startul a fost un moment dificil, pentru că era foarte aglomerat. Simțeam că merg prea încet, dar nu puteam depăși. Primii 3 kilometri am mers cu un ritm slab, dar am reușit să mă stabilizez după. Startul a fost un moment dificil mai ales din punct de vedere mental. După 3 kilometri slabi, există riscul să vrei să mergi prea repede pentru a recupera timpul pierdut. Dar am reușit să mă țin tare și nu am forțat.

Ce ți-ai spus când ai ajuns la jumătatea cursei, care era feeling-ul, starea ta generală?

Pe la jumătatea cursei mă simțeam foarte bine. Trecusem de primii kilometri mai lenți și reușisem să-mi stabilesc un ritm constant forte bun. Am trecut primul semi aproape în timpul planficiat, așa că și moralul era sus. Beșica de la picior era stabilă, așa că mă mai liniștisem. Muzica latino bubuia în căști, deci toate mergeau cât se poate de bine.

Ce piesă de echipament nu o vei mai lua la următorul concurs, ce piesă de echipament a fost foarte utilă la acest concurs?

Am plecat cu mâneci de compresie, dar după primul kilometru le-am dat jos. Data viitoare, la 15 grade nu le mai iau. Au fost utile doar cât am așteptat la coadă la toaletă înaintea startului. Un flask cu apă ar fi fost foarte util, la următoarea cursă o să-mi iau. A fost prima dată când am alergat o cursă cu căști în urechi și chiar mi-a plăcut. Poate nu am simțit atât de bine energia cursei, dar am ascultat reggaeton și am simțit energia Spaniei. Când vreau să-mi amintesc care era energia la kilometrul 28 de exemplu, e suficient să dau play la piesa pe care o ascultam atunci.

Cât de mulțumit ești de procesul de antrenament până la cursă?

10

Cât de mulțumit ești de rezultatul obținut?

10

Povestea cursei

Sevilla Maraton a fost prima cursă internațională. Nu întâmplător am ales Spania. E una dintre țările mele preferate, în special pentru gastronomie. Așa că maratonul a fost scuza ideală pentru a încerca toate felurile de tapas în zilele dinaintea cursei.

Abia după cursă mi-am dat seama cât de prost ar fi putut merge asta, dar noroc că am stomacul puternic, de cal. 

I am Secretariat! – vorba lui BoJack Horsman

Dar cum am petrecut foarte mult timp în restaurante, nu am avut timp să văd orașul. Am zis lasă că îl văd în timpul cursei. Da’ de unde. 

În timpul cursei nici măcar nu știam pe care parte a râului mă aflam. Vedeam doar linia verde. Sevilla e un oraș foarte fain, e în topul meu cu locurile din Spania pe care le-am văzut până acum. Așa că o să mă întorc cu siguranță. Poate nu la cursă, să apuc să și văd câte ceva. Dar maratonul Sevilla a fost o experiență reușită din toate punctele de vedere, o recomand cu drag oricui e interesat de Work (Run) & Travel!