Leonard Mitrica: ,,Prima cursă internațională la care am participat a fost Campionatul Mondial de Alergare Montană”.

Leonard Mitrică este unul dintre cei mai buni atleți de alergare montană din România, fapt dovedit încă la primele curse la care a participat.

Alătură-te Tribului!

La finalul fiecărei luni trimitem un newsletter care te ține la curent cu evenimentele importante din lumea alergării, îți oferă idei de antrenament și te motivează pentru următoarea ta competiție.

Leonard Mitrica, unul dintre cei mai buni alergători montani din țară, a reușit un extraordinar loc 11 la Marathon du Mont Blanc, anul trecut, cursă la care a ținut o întreagă țară cu sufletul la gură.

Află din interviul acordat TrailRunningAcademy cum prima cursă internațională a fost Campionatul Mondial de Alergare Montană și lasă-te inspirat de imensa ambiție și disciplină de care dă dovadă!

Leonard Mitrica, atlet de alergare montana

O să începem cu o întrebare la care suntem siguri că ne poți oferi chiar 2 răspunsuri, dacă o gândești puțin filosofic: de cât timp alergi?

Oficial, de la sfârșitul anului 2015 când m-am apucat sa alerg ca și activitate recreativă, de câteva ori pe săptămână. Apoi, treptat s-a transformat într-o pasiune pe care mi-am dorit să o dezvolt cat mai mult.

Toată lumea te știe drept unul dintre cei mai disciplinați și conștiincioși atleți, dovadă fiind ascensiunea ta continuă. Anii petrecuți în cadrul sistemului de învățământ militar sunt cei care te-au ajutat să te organizezi așa bine, sau ai ales acest sistem tocmai pentru că aveai aceste calități încă de la început?

Consider că alergarea și dorința de a avea rezultate cât mai bune m-au disciplinat cel mai mult. Nu pot spune neapărat că anii petrecuți în învățământul militar m-au disciplinat deoarece când ți se impune un lucru e mai dificil decât atunci când îl faci din proprie inițiativă. Așadar, pe parcurs, am văzut că cei care au rezultate se antrenează constant și am realizat că același lucru ar trebui să îl fac și eu deoarece ieșeam destul de rar la alergat la început.

Ai apărut deodată la curse și ai început să căștigi mare parte din cursele de alergare montană din România la care ai participat. La primul mondial, top 15. Din exterior, pare că ai “ars” câteva etape. Ai avut vreodată un moment, sau poate o stare, din zona sindromului impostorului?

Nu am avut niciodată probleme legate de acest sindrom. Din contra, rezultatele foarte bune pe care le obțineam în școală și liceu la probele sportive și rezistența pe care o aveam datorită faptului că umblam mult cu bicicleta mi-au dat încrederea că am potențial și în această ramură sportivă.

În 2016 terminam pe locul 20 la Semimaraton Intersport și pe locul 9 la Ciucaș X3. Pe urmă am început să acord mai multă atenție antrenamentelor și alimentației și au început să apară și rezultatele care mi-au oferit o mare încredere că sunt pe drumul cel bun. Am participat pentru prima dată la un campionat mondial după trei ani și jumătate de antrenamente, fiind prima cursă internațională la care am participat.

Lotul de la Campionatul Mondial de Alergare Montantă

Cât este talent, dar cel mai important, cât din ceea ce vedem este muncă? Care este atuul de care te folosești în prezent cel mai bine, dar pe care l-ai cultivat fără să-ți dai seama pe parcursul copilăriei?

Munca pune în valoare talentul așadar una fără alta nu prea funcționează. Sunt o persoană muncitoare iar mare parte din rezultate se datorează acestui lucru, reușind să îmi pun în valoare potențialul. Bineînțeles, sunt sigur că m-a ajutat și gena pe care am moștenit-o dar toate abilitățile au fost dezvoltate prin muncă. Atuul pe care l-am cultivat de mic e să duc întotdeauna lucrurile până la capăt. Astfel mă pot mândri cu o rată scăzută de abandon în curse sau la antrenamente.

Voiam să întreb ce surprize pregătești pentru 2022, dar am realizat că ar fi superficial să le numesc așa. Deci la ce rezultate frumoase să ne așteptăm anul acesta?

Tot timpul îmi doresc să progresez de la un sezon la altul și mereu îmi doresc să obțin cel puțin rezultatele din anii anteriori. Îmi doresc să obțin rezultate mai bune la competițiile internaționale și să pot ajunge in top 10 la Campionatul European și Mondial de Alergare Montană.

Ai avut 2 curse vara trecută unde ai pierdut din păcate câteva poziții importante în ultima parte a cursei. Care este lecția cea mai importantă pe care ai desprins-o din aceste experiențe?

Pot spune că mi-am supraestimat forma fizica și prima parte am alergat cu cei mai valoroși alergători, plătind pe urmă aceasta greșeală. Însă în modul acesta am reușit să îmi cresc limitele sa alerg peste nivelul la care eram obișnuit să o fac.

Leonard Mitrica, atlet alergare montana

OCC-ul a fost doar un maraton mai lung, sau un primul pas important spre ultra?

Deocamdată prefer să mă concentrez pe curse până în 50-55km unde îmi pot pune în valoare majoritatea calităților motrice: forța, viteza și rezistența. Pe viitor voi încerca și câteva curse de ultra însă când voi lua această hotărâre, voi crește treptat distanțele parcurse în cadrul competițiilor.

Ultima întrebare, care e de fapt o rugăminte: top 3 cărți care te-au ajutat în cariera sportivă.

Atomic habits -James Clear
Eat&run – Scott Jurek
Alimentația sportivilor amatori și de performanță – Renee McGregor

Pe aceași temă

Antrenor de alergare?

Lasă-mă să te învăț trucuri de antrenament, nutriție și competiție!

Andrei Ivănescu - Autor Articol (1)

Ți-a plăcut ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră din antrenamente, din timpul concursului și de după, când scriem aceste articole. 

Alergător cu alergător, vom strânge o comunitate care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor celorlalți alergători prin proprile povești, despre cum ne antrenăm, cum concurăm, cum relaționăm, cum îi putem schimba pe cei de lângă noi prin sport.

Andrei Ivănescu - Autor Articol (1)

ANDREI IVĂNESCU

Sunt ghidat de o dorință arzătoare de a deveni mai bun cu fiecare zi. Atât în alergare, cât și în alte aspecte ale vieții. Cred în în succesul rutinelor. Sunt făurit cu un spirit competitiv aproape fără limite. Acestea sunt parte din „echipamentul” de alergare pentru fiecare antrenament, plus muesli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De pe blog.

Citește și:

Testare cadriometabolica in alergare in Loughborough

Cunoașterea de sine in alergare

Despre calatoria mea in Loughborough la cel mai important centru universitar pentru testarea cardio-metabolica, vo2max, lactate treshold, analiza transpiratiei si alte povesti