Abilitatea nr. 1 a oricărui alergător. Oare am pierdut-o?
Articol scris și trăit de Robert Hajnal, coach TrailRunning Academy.
Timp de citire: 20 minute | Număr cuvinte: 4700
„Află care sunt abilitățile necesare pentru a deveni un ultramaratonist de top și care cred eu că este abilitatea #1 pe care trebuie să o menții din momentul în care te apuci de alergare până când ajungi ca fiecare cursă să reprezinte câte un podium. Asta dacă ești la intersecția optimă de noroc, talent și muncă”.
!Disclaimer: Acest articol nu este scris de un jurnalist de profesie. Este un articol scris de un alergător care se visa a fi fotbalist. Textul scris, editat și corectat timp de o lună de zile reprezintă credințele și trăirile mele, ecografia gândirii la 35 de ani. O fotografie emoțională a prezentului.
Și nu o spun ca să mă scuz, ci ca atunci când voi reciti să-mi amintesc cum priveam lumea.
Nici nu a apucat să facă Pământul ce face în 12 luni, o rotație completă în jurul Soarelului, că între 6 Decembrie 2023 și 29 August 2024, am alergat, am mers, m-am târât la 3 concursuri a câte 170 kilometri, din 3 colțuri diferite ale lumii:
- Doi Inthanon în Chiang-Mai, Thailanda 🇹🇭, decembrie 2023; dacă cineva mă întreabă care a fost cel mai greu concurs al vieții mele, îi răspund că acesta. A durut 27 de ore și am terminat pe locul 4.
- Western States în Auburn, California 🇺🇸, iunie 2024, concurs care a durat 19 ore, însă ținteam la 15 ore.
- Ultra Trail du Mont Blanc #7, August 2024 🇫🇷🇮🇹🇨🇭concurs care a durat 26 de ore, însă eu voiam 22.
Vestea bună e că am ajuns la finish la toate cele 3 curse. Vestea rea e că le-am terminat mai mult zombie decât om, mai mult o specie vegetală decât una umană. Am terminat mai mult suferind decât bucuros.
Parcă o și văd pe Maria cum își dă ochii peste cap și-mi spune: „Ai avut și tu 3 zile de muncă în ultimele 300 de zile. Foooarte greu… Nu te mai plânge!” Ea poate să zică ce vrea, căci fiecare kilometru din cei peste 450 a venit cu provocările lui.
Am trecut de la umiditatea și rădăcinile din jungla asiatică, care m-au lăsat fără 6 unghii de la picioare, la temperaturile extreme de peste 40 grade și aerul uscat date de soarele californian. Soarele m-a sufocat. M-a făcut să mă simt în timpul cursei ca un scafandru fără mască de oxigen, sub apă.
Într-un final am ajuns pe potecile și înălțimile Alpilor, unde m-am simțit cel mai „acasă” dintre cele 3 locuri, poate pentru că luna august din ultimii 8 ani m-a găsit prin zonă.
Chiar dacă efortul alergării m-a stors ca pe o măslină, la finalul fiecărei curse am avut sentimentul că mai aveam puțin ulei prin pielițe și pulpă. Simțeam că rezultatul și timpul realizat între punctele A și B ale cursei, între start și finish, nu-mi reflectă forma fizică.
La finalul sezonului simt că locul în clasament nu este direct proporțional cu energia investită în orele de antrenament și asta e chiar frustrant. M-am gândit că cele două, fizicul și mentalul, nu m-au ajutat să fiu atât de competitiv ca în alte concursuri de alergare.
Cu mai multe-cuvinte-puține, ca de fotbalist, aș putea să-mi spun că:
„Nu am fost rău”, „nu am fost vânător”, „nu am dat tot”, „ceilalți și-au dorit mai mult victoria”.
Pe scurt, da’ mai lung: „nu mi-am dorit atât de tare să-i întrec pe alții, cât îmi doream cu 6 ani în urmă”. Mi-am conservat energia și mușchii și am dorit să sufăr cât de puțin posibil, dar într-un ultramaraton care durează peste 15 ore, acesta este un paradox.
Totuși, nu vreau să-mi ofer scuze.
Nu vreau să cred că umiditate, vegetația, terenul dificil au fost cele care m-au oprit să lupt pentru un top 3 în Thailanda. Aici am avut o luptă aprigă cu mine și cu un ultramaratonist din China. Cu el m-am alergat pe ultimii 5 kilometri ai celor 175. Am terminat pe locul 4. Vestea bună e că această întrecere, acest „sprint” care a durat aproape 40 de minute, la finalul altor 26 de ore de alergare, mi-a asigurat un golden ticket pentru WSER – cel mai vechi și probabil cel mai dorit ultramaraton de 100 de mile de pe glob. Vestea proastă e că am venit pe locul 4 la peste 60 de minute față de locul 3.
În USA nu vreau să dau vina pe soarele din California. Acesta m-a făcut să am un sentiment de sufocare și orificiile pe care le am sa nu fie suficiente pentru a respira. Porii parcă au fost înfundați și nu am transpirat suficient prin ei ca să-mi asigure un corp răcit în plin efort fizic.
Nu vreau să cred că soarele care m-a bătut în cap timp de 16 de ore m-a făcut mai puțin competitiv. M-a făcut să doresc să nu mai prind alți alergători din fața mea, după Foresthill – kilometrul 100 – cum era planul. Bine, nu știu dacă cineva chiar reușește asta. Poate doar Tyler Green (3xTop5 WSER).
În cele din urmă, la UTMB nu vreau să dau vina pe cvadricepsii mei „neantrenați” care m-au frânat și nu m-au lăsat să accelerez după la Fouly (km 125) pentru a-mi maximiza locul în clasament, cum am făcut-o cu succes în alte dăți (de 2 ori mai exact).
Atunci care să fi fost factorul? Ce mi-a lipsit? Pe spatele cărui motiv pot pune tot succesul meu realizat pe jumătate?
În ultimele luni, dacă m-ai fi întrebat „Hey, Robert, la ce te gândești?” deseori răspunsul meu ar fi fost:„Care este abilitatea #1 a unui ultramaratonist și cât din această abilitate încă-mi curge-n vene?”
Bine, eu ți-aș fi răspuns mai mult ca sigur: „la nimic important”.
În ultimele zile am pus pixul pe hârtie, degetele pe tastatură și am făcut un chestionar în cadrul apropiaților. Am întrebat antrenorii și atleții din TRA care este pentru ei abilitatea #1 a unui alergător și am ajuns la următoarea listă extinsă.
- Putere mentală – Reziliență sau Durabilitate
- Abilități înnăscute – Talent
- Rezolvarea rapidă a problemelor apărute – Adaptabilitate
- Experiență competițională, cunoașterea traseului
- Autocunoaștere. A corpului și a propriilor forțe
- Background de antrenamente
- Angajament emoțional
- Disponibilitatea de antrenament. Workload.
- Focus pe proces
- Înțelepciune
În continuare voi detalia ce reprezintă fiecare abilitate ca termen general, ce a însemnat pentru mine la una din aceste trei curse sau în ultimii 12 ani, de când m-am apucat de alergare până în prezent. În plus, îmi voi acorda câte o notă de la 1 la 10. Prin asta vei vedea cum mă autoapreciez, considerând fiecare skill în parte. Un fel de autoportret. În plus i-am rugat pe Maria, soția mea, și pe Doug, antrenorul meu, să-mi dea câte o notă pentru fiecare abilitate. Cu ocazia asta văd și eu cât de bine sau rău am stat în ochii lor ca alergător. La final am făcut o reprezentare grafică a cestor skill-uri printr-un grafic radio-web, așa cum vedeai la FIFA 98 în dreptul fotbaliștilor.
- ÎNȚELEPCIUNE (R10). Există DNF-uri la competiții după care înveți infinit mai multe lucruri decât după un podium. Crede-mă, sunt trecut prin asta. De exemplu după un DNF la Transgrancanaria în 2020, la începutul pandemiei, am învățat ce trebuie să fac, ce pași să urmez să-mi răcesc corpul în timpul efortului, când temperatura este extrem de ridicată. 12 luni mai târziu am reușit ca, după ce abandonasem aproape leșinat la kilometrul 116 la umbra unui copac, să fiu în top 5 finisheri la aceeași cursă. Și exemplul care deja este un „clasic” și la care mă întorc de fiecare dată când am ocazia: UTMB 2018 unde am avut aceleași condiții ca în 2017. Mi-am învățat lecțiile, am pus planul de atac la punct și am făcut mai bine. Am fost un corigent ce vine în toamnă și trece cu 10. Înțelepciunea este capacitatea de analiză obiectivă a greșelilor, asumarea lor și schimbarea abordării cursei sau a unei părți din procesul de antrenament. Din acest motiv, atunci când vei participa pentru a 2-a oară la aceeași competiție, chiar după un eșec, vei avea un rezultat mai bun pentru că vei fi mai înțelept și vei ști cum să abordezi distanța dintre start și finish, iar creierul tău va fi mai puțin surprins. Eu mi-am dat notă maximă pentru că învăț din greșeli si fac multe; mai mereu însă, dacă le fac, acestea nu sunt în van. Sunt nerăbdător să-mi analizez cursele și să aplic lecțiile la următoarele ediții. Inclusiv acest articol este o analiză prelungită a ultimului an competițional.
FOCUS PE PROCES (R8). Ca alergători gândim că suntem atât de rapizi în funcție de cât de bun sau rău ne-a fost ultimul rezultat. Acest lucru este parțial adevărat. Ca durată competițională vs perioadă petrecută în antrenament, dacă ar fi să calculez procentual, aș spune că 1% din timp alerg în concursuri și 99% din timp mă antrenez. Acesta e raportul normal. Majoritatea alegătorilor acordă o prea mare atenție competițiilor, pentru că acestea sunt „la vedere”. Timpii de concurs sunt disponibili publicului larg și poți să fii judecat și apreciat după acest factor, însă un atlet matur (din punctul meu de vedere) este cel care este focusat, în primul rând, pe îmbunătățirea procesului de antrenament, mai mult decât a scoate timpi din ce în ce mai buni sau a parcurge distanțe din ce în ce mai lungi în competiții. Un alergător complet este cel care-și cunoaște timpii de antrenament și urmărește progresul zi după zi, după zi, după zi. Mi-am dat nota 8 pentru că îmi aleg competițiile cu atenție și în majoritatea timpului nu alerg impulsiv în căutarea faimei efemere. Sunt adeptul îmbunătățirii distanțelor scurte – 5km, 10km, maraton și nu sunt sub nicio formă un „EgoRunner” care vrea cât mai multe concursuri pe distanțe din ce în ce mai lungi într-o durată cât mai scurtă de timp. Nu mi-am dat notă maximă, nici măcar mai mare pentru că sunt totuși un alergător „bucket list”. Adică sunt fanul curselor de făcut cel puțin o dată în viață. La început erau ultramaratoanele de la noi (M7500, BUR, Ciucaș), apoi lista s-a extins la ultramaratoanele din UTWT, iar acum sunt ultramaratoanele care au o cultură și o tradiție. Mă gândesc la Comrades, la WSER, la UTMB și altele care sunt deja la peste a 20-a ediție.
- DISPONIBILITATE DE ANTRENAMENT – WORKLOAD (R6). Disponibilitatea de a depune efort, de a alerga, a ridica greutăți, a te reface și a te recupera cât mai repede. Pentru mine acest focus, această energie, fluctuează pe tot parcursul anului. Când am un obiectiv clar pentru care mă antrenez (momentan este ultramaratonul de la Brașov Maraton din data de 28 mai), reușesc să mă mobilizez mai ușor și să ies la alergare sau să fac tot ce e nevoie ca atunci când ajung la linia de start să fiu în forma mea cât mai apropiată de forma maximă. La fel când sunt în cantonament sau într-o locație nouă. Nu îmi e greu să mă încalț, să ies la alergare, să-mi fac antrenamentul planificat. Din experiență, am ajuns la concluzia că alcoolul, somnul, alimentația, stresul, influențează în mod direct această abilitate. De a pune osul la treabă. Capacitatea de muncă pentru un alergător ține foarte mult de cât de obosit, stresat sau odihnit îți e creierul și cât de bine stai la capitolul hidratare, nutriție și odihnă generală. Chiar dacă ai un job de birou, care nu este solicitant fizic, capacitatea ta de a te supune efortului și de a considera ceva plăcut poate să fie scăzută.
- ANGAJAMENT EMOȚIONAL (R8). Este un concept introdus de Jason Koop și se referă la încărcarea emoțională ce o ai față de competiția la care urmează să iei startul. Ce înseamnă pentru tine cursa la care participi? Cât de atașat emoțional ești de cursă, de locul respectiv? Ce amintiri și ce ancore emoționale te leagă de oamenii, peisajul, locațiile de pe traseu? Din acest motiv încerc să mă îmbogățesc cu experiențe înainte de startul unei curse călătorind cu 30 zile înainte de start pentru a parcurge traseul în antrenament și a-mi crea amintiri. Așa am făcut în Thailanda, asta fac de 7 ani în Chamonix, asta am făcut în USA. Din același motiv încurajez atleții din cadrul TRA să participe la cursele locale, unde s-au născut sau unde locuiesc. Există un atașament emoțional puternic față de potecile unde alergi zi de zi. Astfel îți vei da cele mai multe șanse să performezi.
- BACKGROUND SPORTIV / DE ANTRENAMENTE (R9). Dacă un alergător mă întreabă din senin „eu cum pot să ajung să fac performanță în ultramaraton?” prima întrebare ce i-o pun este „ce sport ai practicat când erai copil?”.Dacă-mi spune că era genul care avea scutire la ora de sport, încerc să schimb subiectul. Eu nu am făcut atletism în copilărie (deși adult fiind, mi-ar fi plăcut) însă am fost mereu o persoană activă. Ardeam multe calorii făcând mulți pași pe dealuri și jucând fotbal, în fiecare zi, și asta cred că a contat mult la cât de bine stau cu mitocondriile și cât de eficient sunt ca alergător, astăzi. Dacă nu ai făcut sport în tinerețe, e greu ca adult să faci performanță în asta. Nu spun că e imposibil, însă puțin probabil. Apoi, un alt strat important sunt antrenamentele făcute în ultimii ani, ultimele luni și ultimele săptămâni pentru cursa ta. Eu alerg de mai bine de 12 ani. Am adunat peste 50.000 de kilometri în toți acești ani în efort, de asta cred că stau bine la capitolul asta. Însă nu excelez.
- AUTOCUNOAȘTERE. A corpului și a propriilor forțe (R9). E tare important să știi până unde și cât poți trage de tine sau cât de mult poți să mănânci în timpul efortului de alergare. Unul din skill-urile pe care le am este să știu cu ce pace alerg și ce puls aproximativ am în momentul efortului. Asta mă ajută să nu intru în zona „roșie” de efort prea devreme și să-mi rezerv resursele pentru momentele importante ale unei curse. Pentru ultima urcare sau pentru un eventual „duel” pentru victorie. Un jurnal de antrenament ajută să înveți cum te situezi la toate capitolele.
- EXPERIENȚA COMPETIȚIONALĂ (R8) Nu începi un ultramaraton de 100 de mile cum începi o alergare de 5 km pe asfaltul Brașovului. Și nu începi 5 kilometri cum începi o cursă de 100 de mile. Această lecție reprezintă „arta alergării”, menajarea resurselor și depășirea limitelor, o lecție ce încă încerc să o șlefuiesc și să mi-o reamintesc la startul fiecărui concurs. Această problemă de „echilibrare” o execut mai greu la distanțele de sub 20 de kilometri pentru că „experiența mea competițională” este destul de mică la curse ce durează între 15 și 80 de minute. Am fost surprins ca la o cursă de 10 kilometri din Barcelona, din 2021, mindsetul de „începe temperat și prinde-i pe final” să nu funcționeze. Am fost depășit în toate cele 33deminuteși20secunde cât a ținut cursa. Când distanța de alergare este atât de scurtă, menajarea resurselor nu este cea mai bună tactică. Însă am și o scuză: am alergat o singură dată o cursă de 3 kilometri (9:24), o singură dată o cursă de 5 kilometri 16:20, de 5 ori cursă de 10km (33:20 PB).
- ADAPTABILITATEA (8). Chiar şi statul pe scaun, timp de 20 de ore, creează probleme. În alergare lucrurile se întâmplă mai rapid. Lucruri neprevăzute pot apărea încă de la primul kilometru și au legătură în general cu răspunsul corpului la efortul depus. Planificarea, echipamentul, hidratarea, ritmul de alergare, alimentația pot să fie factorii care îți ușurează sau îngreunează sarcina de a parcurge distanța dintre A și B, cât mai rapid. Cheia este să găsești soluții la problemele apărute, într-un timp cât mai scurt și să continui către atingerea obiectivului.
- TALENT (R6). Pentru un ultramaratonist, ca pentru orice alt alergător, talentul este reprezentat de abilitățile lui înnăscute. Jack Daniels spune că abilitățile unui alergător sunt mai puțin vizibile decât ale unui baschetbalist sau ale unui gimnast, însă ele există și pot fi factorul diferențiator între 2 alergători ce par la prima vedere identici. În concluzie, „talentul” s-ar traduce prin parametri fiziologici ridicați sau potențialul atletului dat de factori fiziologici și psihologici. Propriu-zis pentru un alergător acestea înseamna un VO2Max ridicat, procent ridicat de ardere a grăsimilor la viteză cât mai ridicată în detrimentul carbohidraților (fatmax-burn ratio), remetabolizarea lactatului la viteză crescută. Eu nu sunt un alergător cu VO2Max ridicat. Am între 62 si 67, la fel ca antrenorul meu. Eu și el avem timpi de 5 kilometri și 10 kilometri relativ apropiați. Ceea ce cred eu că mă diferențiază față de el și de alți alergători este capacitatea ridicată de ardere a grăsimilor la LT1, pragul lactat 1 și durabilitatea – perioada de timp ridicată în susținerea unui efort de mare intensitate.
- #1 Reziliența (8) – este puterea mentală. Capacitatea de a rămâne în efort, de a continua indiferent de cât de greu percepi efortul, indiferent de dificultatea traseului sau a momentului în care ești în timpul alergării. Continui indiferent de ce-ți spun vocile din capul tău, indiferent că durerea îți invadează corpul și simți nevoia acută de a te opri din alergare? Da sau Nu. Spune! De ce consider reziliența abilitatea #1? Pentru că ai nevoie de această putere, chiar dacă alergi 100 de metri sau 100 de mile. E nevoie să îți ieși din zona de confort cu fiecare antrenament de intensitate, la fiecare concurs și cu cât reușești să petreci mai mult timp și mai inteligent în disconfort, cu atât te vei apropia de potențialul tău maxim. Îmi amintesc și acum primele antrenamente de intervale de 400m metri pe stadionul de zgură în care simțeam gust de metal în gură și mușchii-mi ardeau. Îmi amintesc cum am strâns din dinți pentru prima dată pe urcarea din Trient (km 145) la UTMB 2018 sau cel mai recent efortul de 10 kilometri pe pista albastră din Iași în care simțeam o durere de ficat ce m-a dus cu gândul la meciul Doroftei – Gatti. Dacă reușești să continui efortul de alergare, sau dacă te oprești – ține de cât de rezilient ești. Cât de bun prieten ești cu disconfortul și cât de bine reușești să-ți pui pe mute vocile din cap. Mușchii-ți ard? Pulsul îți e în aer? Te dor unghiile? Nu mai știi ce organ e în dreapta? Ai durere și în stânga? Pui un pas în fața celuilalt? Menții intensitatea sau te târăști către linia de finish, însă nu te oprești? Felicitări. Ești rezilient. Inițial am vrut să-mi acord nota 6, însă aș fi fost prea dur cu mine. Uit totuși că stau bine la capitolul ăsta, însă sunt de maxim 8.
De ce consider că mi-a scăzut reziliența?
Ține și de vârstă, ține și de motivație, ține și de răspunsul la întrebarea „de ce faci asta?”. Poate că nu mai am un „de ce” la fel de puternic sau clar ca acum 6-8 ani, însă acum simt că trebuie să-mi aleg cu înțelepciune momentele de suferință în alergare.
Mă simt ca un pachet de chibrituri în care majoritatea bețelor sunt deja arse. Și văd la alți alergător cu care-mi împart antrenamentele și concursurile că sunt dispuși să sufere mai mult decât mine și asta era abilitatea ce credeam că mă diferențiază pe mine de ceilalți.
Uite ce spune Maria despre abilitățile mele:
- Putere mentală – Reziliență / Durabilitate (M7). Te compar pe tine cu tine. Puterea să sapi în tine pentru resurse de toleranță a durerii pare că scade progresiv, observând asta la fiecare din cursele din ultimele 12 luni – Thailanda, Chianti, WSER, UTMB. Poate ca Thailanda a fost trigger-ul și celelalte o consecință. Poate că este o resursă limitată din start.
- Abilități înnăscute – Talent (M8). Am citit cum ai definit talentul, sunt doar parțial de acord. Pe scurt, cred că nu îți asumi terenul „norocos” de la care pornești pentru a-l duce la un nivel superior. Da, contează de la ce VO2 max pleci, dar nu cred că există un om care se naște cu VO2max de 75 sau care rămâne în urma sporturilor practicate în copilărie cu VO2max la acest nivel; nu cred că te poți menține la aceste valori fără un efort imens, susținut, constant, pauzele fiind doar niște perioade strategice care urmăresc același obiectiv. VO2max-ul tău este peste media unui alergător fit, dar nu te-am văzut preocupat activ, de când te cunosc eu, să îl crești, decât în perioade ce au părut prea scurte și mai degrabă scopul părea a fi să revii la forma pe care ai avut-o în sezonul trecut, dar nu să o depășești. Așa cum ai aflat despre tine în urma testelor de laborator că poți alerga foarte foarte foarte mult timp fără să eliberezi acid lactic peste un anumit prag, în urma miilor de km din ultramaratoanele parcurse, cred că așa ar fi trebuit antrenați și ceilalți parametri, ce țin de intensitatea efortului, la care stai foarte bine, dar nu la nivelul celor mai buni profesionisti.
- Rezolvarea rapidă a problemelor apărute – Adaptabilitate (M10). Adaptabilitatea ta este ceva ce apreciez mult, am admirat și observat mai ales în primii ani de ajutor în checkpoint, când eu încă nu știam cum să modific planul de acasă atunci când apare o problemă. Am învățat de la tine cum se schimbă planul de hidratare, nutriție, răcire a corpului în funcție de condiții. Remarcasem cum chiar și în acel context de epuizare fizică și mentală îți păstrai capacitatea de a lua decizii inteligente.
- Experiență competițională, cunoașterea traseului (M10). Ca experiență pe ultra-uri, ești deja lup bătrân 😀 Iar plăcerea și entuziasmul cu care descoperi un traseu fac cursa să pară un pretext, și nu scopul.
- Autocunoaștere. A corpului, a propriilor forțe (M9). Ești foarte bun nu doar la autocunoaștere, cât și la cunoașterea abilităților atleților pe care îi cunoști, la estimarea timpilor tăi și ai altora, la calcularea gramelor de carbohidrați pe care să le îndeși în tine cu succes, într-o zi bună, în care lucrurile merg conform planului. Îți dau 9, pentru că trăiesc constant cu impresia că te subestimezi, că nu ți-ai asumat încă până la capăt potențialul fizic.
- Background de antrenamente (M8). Nu ai beneficiul maxim, și anume un sport de performanță practicat în copilărie, în urma căruia capeți nu doar niște tendoane, articulații, mușchi adaptați, dar și noțiunea de disciplină, capacitatea urmăririi unei structuri riguroase de depundere a efortului, prioritizarea unui obiectiv în favoarea căruia să renunți la alte lucruri, de multe ori asta însemnând a alege durerea în fața plăcerii. Dar ai istoricul unei vieți în jurul activității sportive, până la a descoperi alergarea – de la tatăl tău care te punea, la doar câțiva ani de viață, să faci flotări în fața prietenilor la pregătirea fizică din cadrul Academiei Militare. În plus, ai deja 12-13 ani de antrenamente de alergare.
- Angajament emoțional (M6). Îți dau o notă mai mică decât probabil te-ai fi așteptat, pentru că nu cred că te poți conecta emoțional la cursă până să ajungi în împrejurimile ei. Concret, de pe canapeaua din Brașov, greu să te miște Western States-ul din California și nu cred că 6 săptămâni de pregătire, oricât de concentrate ar fi ele, sunt suficiente pentru a concura la nivelul cel mai înalt din cadrul unei competiții internaționale. Înainte de Chianti, înainte de Font Romeu, Training Peaks nu arată niște săptămâni productive (again, maybe Thailand is to blame).
- Disponibilitatea de antrenament. Workload (M7). Știu că principiul tău este să depui minimul efort pentru maximul beneficiu. Efortul concentrat există, dar nu durează mai mult de 4 maxim 6 săptămâni la rând și nu cred că asta mai e suficient pentru nivelul competițional la care s-a ajuns (care crește în permanență, de altfel). Fiind în Brașov, deci în viața ta de zi cu zi, nu cred că te-am auzit vreodată refuzând o ieșire seara în oraș că a doua zi aveai programat un long run sau un antrenament de intensitate (pe care de cele mai multe ori ajungi să le amâni din cauza ieșirii), lucru care cred că e necesar pentru orice alergător care urmărește un plan de antrenament, nu doar în cazul profesioniștilor (de ce să investești într-un antrenor, dacă nu îl asculți?). Prioritizezi antrenamentele, nutriția, somnul doar în perioadele din jurul curselor, cea mai lungă fiind cea dinainte de WSER – 6 săptămâni antrenament + 1 taper. Am observat cea mai reușită progresie în 2023, după Lavaredo locul 2, probabil motivat de timpul tău bun, cum ai reușit să duci niște săptămâni și mai concentrate în Chamonix (dar din păcate în timpul UTMB 2023 ai avut accidentul de dislocare a degetului mare, care ți-a lăsat inutilă mâna dreaptă).
- Focus pe proces (M7). Per total există focusul pe proces vs volum de concursuri și premii, așa cum l-ai descris. Fiind de ceva ani în temă cu alergarea, știu că întrebarea cea mai relevantă când cineva spune că a câștigat o cursă este “Și cine a venit pe 2?”. Din punctul acesta de vedere, admir cât de grounded, de realist ești. Nu ai nevoie de artificii pentru a-ți susține un fals sentiment de importanță, știi să folosești cursele ca obiective intermediare. Însă la nivel imediat, focusul pe procesul de zi cu zi nu există decât atunci când se apropie (prea mult) o cursă.
- Înțelepciune (M7). De la mine pare că e următoarea calitatea care ți-a scăzut, după reziliență. Post cursă nu pare că te duci cu analiza până la a găsi, dar mai ales la a pune în practică soluții la problemele apărute, dacă mă gândesc la cursele din ultimul an. Țin minte că la începutul antrenamentelor cu Doug erai entuziasmat să îi dai feedback-ul post cursă, care era și foarte stufos. Nu știu dacă e întâmplător că nu ți-ai păstrat acest obicei, în ciuda insistențelor lui Doug. Te-ai plâns de cvadricepși atât la WSER, dar și la UTMB – okay, ce faci cu asta? E prima oară când apare? Dacă da, ceva antrenamente specifice pentru o reechilibrare musculară, ceva stretching și recuperare concentrate pe zonă, ceva modificare de tehnică sau formă a alergării pe coborâre sau pe urcare? Dacă nu, asta înseamnă ca mentalul nu a mai susținut durerea, te demotiva poziția din cursă, te demotiva comparația cu tine în altă zi pe același segment? Poate că Thailanda a fost o traumă emoțională greu de depășit, dar și dacă asta ar fi răspunsul, pare că problema a fost adresată la doar 1 an după. Tot este mai bine acum decât niciodată.
Am încercat de câteva ori să aflu ce te mai motivează acum. La început a fost poate un cerc virtuos: ai descoperit la primul ultra din Ciucaș că poți termina pe locul 1, ai continuat să o faci că erai bun la asta și așa ai devenit tot mai bun. Apoi poate s-a transformat în depășirea condiției, dorința de a ajunge să poți trăi din pasiunea pentru sport, fără a mai fi necesar un job plicticos. Dar acum?
Uite ce spune Doug despre abilitățile mele de alergător:
„Durability I think is key (that is made up of mental strength, experience and your robustness (so not getting injured). So I would say that is the most important element. Lots of people can run the same times as your marathon PB. Not many can run the time you did at UTMB.”
- Mental strength – Resilience (7 – but I think 10 is actually a weakness as that is when people end up injured!)
- Hardened abilities – Talent (9)
- Quick problem solving – Adaptability (8)
- Experience. Competitive, route knowledge. (9)
- Knowledge. Body. Own strengths (9)
- Background. Training (8)
- Emotional Commitment (6)
- Training availability. Workload (7)
- Process Focus (8)
- Wisdom / Experience (9)
Concluzie:
Am devenit alergător așa cum alți oameni devin călugări: ca o practică vocațională, ca un act de iubire și ca un angajament pe viață în cautarea de sine urmată apoi de depășirea de sine. Cred că acesta este probabil un mod foarte bun de a deveni orice. Să alergi către ceva ce-ți motivează inima și te aduce la viață. Chiar dacă alergarea de zi cu zi și competițiile atât de lungi și imprevizibile nu se ridică la efortul investit, alergarea rămâne pentru mine meta-obiceiul cel mai productiv care mă face să mă întreb încă de când deschid ochii în fiecare zi: „eu ce alerg astăzi”.