Cunoașterea de sine în alergare
Încetezi să te mai antrenezi după ureche când nu mai ieși pe ușă „doar” la o simplă alergare. Când te interesează să scoți din acea oră de alergare cât mai mult beneficiu pentru te a apropia de obiectivul propus.
Acest moment de epifanie poate coincide cu momentul achiziționării unui ceas de alergare care-ți măsoară timpul și ritmul de antrenament. Apoi, după fiecare oră de antrenament petreci altă ora de analiză a cifrelor din Coros sau Garmin Connect și Strava – salut Vlad Buda!
(lasă un „salut” în comentariu să-i aratăm lui Vlad că nu e singurul care face asta).
Pentru mine un prim moment de acest gen a fost în urmă cu 13 ani când eram într-un taxi iar șoferul mi-a spus că am nevoie de un ceas să-mi măsoare ritmul de alergare, că nu pot alerga „așa…după ureche dacă vreau să progresez”.
Avea dreptate.
Am dus lucrurile la următorul nivel când am atașat o centură de puls și mi-am corelat ritmul de alergare cu zonele de efort cu ajutorul principiilor și teoriei lui Jack Daniels luate din aceasta carte.
Empiric, din orele de antrenament, după concursurile alergate, după testele făcute pe stadion acestea sunt:
Easy RPE 5-6: 4:10 – 4:40(80 – 143bpm)
Marathon Pace RPE 6-8: 3:35 – 3:48 (161 – 169bpm)
Treshold 8-9: 3:28 – 3:35 ( 170 – 175bpm )
Repetition 9-10: 2:56 ( +180bpm)
Aceste zone corelate cu ritmul mă ajuta la antrenamente, mai ales dacă targhetez un timp anume pentru o probă anume. Dacă ai un ceas suficient de inteligent îți poate recomanda și el aceste cifre. Daca esti interesat să-ți afli zonele de efort și ritm poti oricand stabili un call gratuit cu mine sau alt antrenor (Andrei sau Bogdan) si le putem stabili.
Acum, după alte câteva cărți citite m-am convins că cifrele de mai sus nu-ți oferă „tabloul complet”. Ai nevoie și datele altor parametrii ca Lactate Treshold 1 și 2, Vo2Max, eficientă în alergare, saturație de oxigen la nivel muscular la diferite intensități de alergare si diferite condiții, temperatura periferică si cea “centrală” și mulți alți parametrii.
Până unde poate duce tehnologia, cum ajungi cât mai aproape de răspunsul la întrebarile: îmi cunosc suficient corpul? Cât de precisă este această știință și când încetezi să te mai antrenezi după ureche?
Pentru a avea un raspuns la aceaste intrebari am calatorit pana la Universitatea din LOUGHBOROUGH sa incerc sa gasesc un raspuns.
–> Continuarea aici