Informații din Excursia de Studiu pentru testul maximal de efort și alte date despre corpul meu
Excursia mea de studiu despre corpul meu a început cu o călătorie de o oră cu trenul, din Londra până la Universitatea din Loughborough și s-a sfârșit cu testarea efortului meu maximal.
Loughborough este locul unde (și) fiziologia sportivilor de anduranță, este obiect de studiu pentru studenți și angajații de aici.
Cu ajutorul lui Doug, antrenorul meu, care își face doctoratul la această Universitate am reușit ca pentru 3 ore să fiu subiectul de studiu, cobaiul de la care vom încerca să obținem cât mai multe informații relevante legate de corpul meu în timp ce aleargă, la viteze diferite, pe o bandă de alergare de 3 metri pe 1.5, conectată la o centură de puls și o mască ce măsoară oxigenul inspirat și dioxidul de carbon eliminat.
Nu fac asta pentru că sunt un „animal” din altă specie, cum mă alintă drăgăstos Maria, ci pentru a cunoaște lucruri despre mine, în timp ce alerg la diferite intensități. Sper să obțin informații care mă vor ajută și îmi vor influența antrenamentele viitoare. Urmărim să fim cât mai eficienți și să progresăm cu îmbunătățirea tintită a parametrilor utili pentru alergarea montană pe distanță lungă.
La finalul acestor teste și prin interpretările experților în fiziologie eu și Doug putem răspunde la întrebarile:
- care sunt punctele mele forte în alergare?
- care sunt punctele mele slabe?
- unde este loc de îmbunătățire.
Cu toții ar trebui sa ne punem aceste intrebări însă de cele mai multe ori ne dăm cu părerea ce ar trebui să îmbunătățim și pe ce să ne focusam planul de antrenament, facem asta “după ureche”.
De cele mai multe ori nu știi de ce ai nevoie pentru progres, mai ales dacă esti într-o zonă de platou în performanța sportivă. În plus de asta, pe durata testărilor, văd care este procesul si ce protocoalele sunt de urmat pentru stabilirea parametrilor ca VO2Max sau prag lactic sau rată de transpirație sau concentrația de sodiu din transpirație.
În ce a constant testul de efort?
Testul 1: prima parte, aproximativ o ora, Efort submaximal a 9-10 trepte a câte:
- 6 minute la 11 km / ora sau 5:28 min / km;
- 6 minute la 12 km / ora sau 5:00 min / km;
- 6 minute la 13 km / ora sau 4:36 min / km;
- 6 minute la 13.8 km / ora sau 4:22 min / km;
- 6 minute la 14.6 km / ora sau 4:07 min / km;
- 6 minute la 15.4 km / ora sau 3:53 min / km;
- 6 minute la 16.2 km / ora sau 5:43 min / km;
- 6 minute la 17 km / ora sau 3:32 min / km;
- 6 minute la 17.8 km / ora sau 3:22 min / km;
- 6 minute la 18.2 km/ora sau 3:16 min /km
Obiectiv Test 1: aflarea vitezei și pulsului pentru LT1 și LT2.
După fiecare treaptă de 6 minute am fost înțepat cu un ac pentru recoltare de sânge. Mostra a fost băgată de fiecare data intr-un aparati si astfel s-a verificat lactat-ul care a incetat sa fie reasimilat. Coreland lactatul cu ritm-ul si pulsul se urmăresc cele două zone de când graficul își schimbă creșterea brusc astfel au fost identificate cele două praguri LT1 și LT2, pentru inceput mai superficial, urmand ca in două săptămani să primim rezultatele si un raport detaliat.
In total această etapă a durat 70 de minute si a fost un efort de 90 % ca intensitate insa m-am bucurat că s-a incheiat. Mi-a prins foarte bine că am simulat in antrenament de două ori acest test
După 20 minute de pauză A urmat a două parte a testului care a constant în alergarea în trepte de 1minut la viteză de 15.6km /h cu modificarea înclinației cu 1%/ minut pentru aflarea VO2Max-ului.
Chiar dacă această etapă durează între 6-10 minute este un efort maximal în care simți că îți ard mușchii, ți se îngustează privirea, respirația este extrem de sacadată, mâinile și față îți amorțesc și fiecare secundă de efort parcă este o secundă de tortură. De autotortură.
După aproape 3 ore de pauză în care m-am alimentat și hidratat a urmat:
Testul 2: Alergare de o ora, la pragul aproximativ de LT1 (153bpm, 15km/h) într-o camera care simulează 1000m altitudine la 21grade C, 80% umiditate.
Obiectiv: Aflarea ratei de transpirație, concentrației de sodiu / l de transpirație.
Testul acesta l-am facut cu echipamentul de UTMB, vesta de alergare la greutatea ei din timpul cursei.
Am inceput să transpir incă din primele 10 minute insa acesta era scopul alergarii. Din 5 in 5 minute ne opream pentru verificarea temperaturii si a pulsului. La final de alergare am fost mai usor cu 1.8l.
Experiență a fost interesantă și pentru că am alergat în paralel cu colegul meu din Elite Trail Team, Gian Market (Locul 2 Lavaredo în 2022). Astfel am putut vedea diferențele de adaptabilitate între un alergător care aleargă de 13 ani (eu) și un alergător care aleargă ceva mai serios de doar 4-5 ani (el). Am putut vedea calitățile fiecăruia și punctele noastre slabe. Ce probe de alergare ne avantajează și pe care să le ocolim.
Cu alte cuvinte, am învățat despre noi cum să „scoatem maximul din fază”.